3.9 MENUAI HASIL TANAMAN
Pada akhir pelajaran, murid berupaya:
3.9.1 Menuai hasil mengikut tempoh matang tanaman.
3.9.2 Menuai hasil menggunakan kaedah yang betul.
.........................................................................................................................................
MENUAI HASIL TANAMAN
1. TEMPOH MATANG
Tempoh matang adalah tempoh antara penanaman anak benih hingga masa sesuai untuk
dituai hasilnya. Jika terlalu cepat dituai, hasil tanaman belum begitu masak dan harga rendah.
Jika terlalu tua atau terlebih tempoh, hasil tanaman mungkin keras dan kasar serta harga turut
rendah atau kemungkinan tidak boleh dijual kerana hampir busuk atau rosak.
Oleh itu, tuaian pada masa yang sesuai tempoh matang akan akan menjamin harga yang
tinggi dan laku di pasaran.
A. Tempoh Memungut Hasil Sayuran
Pada akhir pelajaran, murid berupaya:
3.9.1 Menuai hasil mengikut tempoh matang tanaman.
3.9.2 Menuai hasil menggunakan kaedah yang betul.
.........................................................................................................................................
MENUAI HASIL TANAMAN
1. TEMPOH MATANG
Tempoh matang adalah tempoh antara penanaman anak benih hingga masa sesuai untuk
dituai hasilnya. Jika terlalu cepat dituai, hasil tanaman belum begitu masak dan harga rendah.
Jika terlalu tua atau terlebih tempoh, hasil tanaman mungkin keras dan kasar serta harga turut
rendah atau kemungkinan tidak boleh dijual kerana hampir busuk atau rosak.
Oleh itu, tuaian pada masa yang sesuai tempoh matang akan akan menjamin harga yang
tinggi dan laku di pasaran.
A. Tempoh Memungut Hasil Sayuran
Sayur-sayuran
|
Tempoh mula memungut hasil
|
Panduan
|
Sawi
|
4 hingga 6 minggu
|
Cukup besar tetapi belum berbunga
|
Timun
|
4 hingga 6 minggu
|
Buahnya muda tetapi belum bertukar menjadi warna kekuning-kuningan
|
Kacang panjang
|
6 hingga 8 minggu
|
Lengai mudah di patahkan tetapi bijinya belum terbunjul keluar
|
Sengkuang
|
20 hingga 24 minggu
|
Daun mula menjadi kuning dan gugur.
|
Ehsan : http://yuzamri.blogspot.my/2008/05/panduan-penanaman-sayur.html
KAEDAH TUAIAN
MEMETIK SAYURAN
1. Kebanyakan
sayur dipetik menggunakan tangan sahaja dengan bersarung tangan
2. Pisau yang digunakan mestilah sentiasa tajam dan bersih untuk
mengelakkan penyebaran virus dari satu pokok ke pokok yang lain.
3. Sediakan bakul kecil bagi memuatkan kutipan sebelum dipindah ke bakul besar
TEKNIK TUAIAN
Teknik tuaian berbeza-beza antara jenis sayuran .
a. Bagi
sayur jenis crucifer (kubis, kailan, kubis bunga dan brokoli), batang
utamanya dipotong dengan pisau tajam dan pembersihan boleh dibuat di
ladang.
b. Sayur daun seperti bayam dan kangkung
biasanya dicabut dengan tangan. Perlulah dipastikan supaya bahagian
tangkai yang dipotong tidak menyentuh permukaan tanah.
c. Sayur buah tangkai lembut yang
mempunyai tangkai yang ada lapisan pemisah (kacang panjang, buncis,
cili) boleh dipetik dengan cara memutuskan tangkai dengan mudah
menggunakan tangan.
d. Sayur buah tangkai
liat, memetik menggunakan tangan boleh merosakkan sama ada tangkai atau
buah (bendi, terung, timun, labu). Sayur jenis ini boleh dipetik dengan
cara memotong tangkai menggunakan gunting (secateurs) atau pisau.
OPERASI TUAIAN
1. Masa - Sebaik-baiknya penuaian perlu dilakukan pada waktu yang paling sejuk, sama ada pada
awal pagi atau lewat petang. Sayuran untuk pasaran tempatan boleh
dipetik pada waktu pagi. Untuk pasaran yang jauh, penuaian lebih baik
dilakukan pada waktu petang sekiranya pengangkutan yang sesuai dapat
diatur untuk mengangkut sayuran ke pasaran pada waktu malam atau awal
pagi keesokan harinya.
2. Bekas sayuran- Bekas pengisi sayuran yang digunakan semasa
penuaian mestilah mempunyai saiz yang sesuai dan boleh dibawa oleh
pekerja ke seluruh ladang. Bekas tersebut mestilah mempunyai dinding
yang tidak tajam untuk mengelakkan kerosakan pada sayur. Penggunaan
bekas yang kotor atau tercemar oleh tanah, sisa tumbuhan dan sisa yang
reput perlulah dielakkan.
3. Pengumpulan - Sayuran
yang telah dipetik mestilah dikumpulkan di tempat yang redup sekiranya
pengangkutan segera tidak dapat dilakukan. Sayuran yang terdedah pada
panas matahari akan mengalami peningkatan suhu yang menyebabkan sayur
mudah rosak dan layu. Merenjis dengan air mungkin perlu supaya sayur
tidak layu. Sayuran yang telah dipetik juga mesti dielakkan daripada
tercemar degan tidak meletakkannya secara terus di tanah terutamanya
tanah basah.
Ehsan: Insol Bindu -http://my-bumihijau.blogspot.my/p/pengendalian-lepas-tuai-sayur-sayuran.html
No comments:
Post a Comment