MENGURUS HASIL TUAIAN
Pada akhir pelajaran, murid berupaya:
3.11.1 Menyatakan 4 ciri tempat simpanan hasil tuaian
3.11.2 Menerangkan langkah menyimpan hasil tuaian
3.11.3 Menyatakan kepentingan menggred tanaman
--------------------------------------------------------------------------------------
PENGURUSAN HASIL TUAIAN
Hasil tuaian mempunyai pelbagai bentuk fizikal, ketahanan cuaca dan cara menyimpan yang berbeza-beza. Bagi tanaman sayuran di tanah tinggi memerlukan tempat penyimpanan dingin
bermula selepas dituai sehingga dipasarkan. Sesetengah tanaman pula memerlukan bantuan
pembungkusan bagi mengekalkan kesegaran seperti kangkung, sawi, bayam dan kailan.
Manakala sesetengah sayuran memerlukan pembersihan dan penyiangan sebelum disimpan
atau dijual seperti serai,lengkuas, temukunci,dan kentang.
CIRI-CIRI TEMPAT SIMPANAN HASIL TUAIAN
1. Suhu yang sesuai dengn jenis sayuran
2. Tempat teduh
3. Edaran udara yang mencukupi
4. Sayuran disusun dengan kemas dan tidak berlonggok.
LANGKAH-LANGKAH PENYIMPANAN TUAIAN
1. Membersih dan menyiang (tanaman tertentu ) hasil tuaian
2. Menggred hasil tuaian
3. Menyimpan dalam bakul simpanan besar
4. Sayuran ditimbang
5. Mengepek mengikut kesesuaian jenis sayuran
MENGRED HASIL TUAIAN
Proses menggred adalah bagi mengkelaskan tuaian mengikut :
i. saiz
ii.berat
iii. warna
iv. kualiti
Kelebihan menggred ialah hasil tuaian akan:
i. Mempelbagai harga
ii. Meningkat nilai
iii. Memastikan kepercayaan pembeli
iv. Memudahkan pembungkusan dan penjualan
Pada akhir pelajaran, murid berupaya:
3.11.1 Menyatakan 4 ciri tempat simpanan hasil tuaian
3.11.2 Menerangkan langkah menyimpan hasil tuaian
3.11.3 Menyatakan kepentingan menggred tanaman
--------------------------------------------------------------------------------------
PENGURUSAN HASIL TUAIAN
Hasil tuaian mempunyai pelbagai bentuk fizikal, ketahanan cuaca dan cara menyimpan yang berbeza-beza. Bagi tanaman sayuran di tanah tinggi memerlukan tempat penyimpanan dingin
bermula selepas dituai sehingga dipasarkan. Sesetengah tanaman pula memerlukan bantuan
pembungkusan bagi mengekalkan kesegaran seperti kangkung, sawi, bayam dan kailan.
Manakala sesetengah sayuran memerlukan pembersihan dan penyiangan sebelum disimpan
atau dijual seperti serai,lengkuas, temukunci,dan kentang.
CIRI-CIRI TEMPAT SIMPANAN HASIL TUAIAN
1. Suhu yang sesuai dengn jenis sayuran
2. Tempat teduh
3. Edaran udara yang mencukupi
4. Sayuran disusun dengan kemas dan tidak berlonggok.
LANGKAH-LANGKAH PENYIMPANAN TUAIAN
1. Membersih dan menyiang (tanaman tertentu ) hasil tuaian
2. Menggred hasil tuaian
3. Menyimpan dalam bakul simpanan besar
4. Sayuran ditimbang
5. Mengepek mengikut kesesuaian jenis sayuran
MENGRED HASIL TUAIAN
Proses menggred adalah bagi mengkelaskan tuaian mengikut :
i. saiz
ii.berat
iii. warna
iv. kualiti
Kelebihan menggred ialah hasil tuaian akan:
i. Mempelbagai harga
ii. Meningkat nilai
iii. Memastikan kepercayaan pembeli
iv. Memudahkan pembungkusan dan penjualan
No comments:
Post a Comment