Friday, 17 March 2017

3.0 MENANAM SAYURAN - 3.11 MENGURUS HASIL TANAMAN

3.11 MENGURUS HASIL TANAMAN

Pada akhir pelajaran, murid akan berupaya:

3.11.1 Menyimpan hasil tuaian di tempat yang sesuai.
3.11.2 Mengamalkan prinsip kebersihan alatan, hasil tuaian dan tempat kerja.

...........................................................................................................................

MENGURUS  HASIL TANAMAN

Pengurusan hasil tanaman menentukan :
1. kualiti hasil tanaman yang dipasarkan
2. harga  yang boleh dijual
3. peningkatan permintaan pengguna
4. keuntungan hasil usaha

Memungut hasil sayuran


Memasukkan ke dalam bakul besar

Menggred mengikut saiz dan jenis

Membungkus

Menyusun untuk jualan



Aspek utama dalam proses pengurusan tuaian ialah :
a. Tempat simpanan hasil tuaian
b. Langkah menyimpan


Tempat Simpanan Hasil Tuaian

1. Suhu yang sesuai dilaraskan mengikut jenis  sayuran
2. Teduh dari sinaran matahari
3. Edaran udara yang cukup
4. Sayuran disusun dengan betul



Langkah Penyimpanan Hasil Tuaian

1. Sayuran digred dan disimpan di dalam bakul selepas dituai
2. Sayuran dicuci dengan air bersih
3. Sayuran ditimbang
4. Sayuran dipek menggunakan plastik pembungkus ,pelastik kedap udara,
    kotak atau guni ( mana - mana yang sesuai

No comments:

Post a Comment